Olimlar yurak salomatligi uchun ovqatlanishning asosiy tamoyilini ochib berishdi
Illyustrativ foto
Garvard sogʻliqni saqlash maktabining amerikalik olimlari yurakni sogʻlom saqlash uchun ovqatlanishning asosiy tamoyilini ochib berishdi.
Bir necha oʻn yillar davomida deyarli 200 ming kishidan olingan maʼlumotlarning tahlili shuni koʻrsatdiki, yurakni himoya qilishda asosiy rol past uglevodli va kam yogʻli parhezni emas, balki sifatli mahsulotni tanlash muhimdir.
Olimlar guruhi turli xil ovqatlanish turlarining yurak-qon tomir kasalliklari xavfiga taʼsirini solishtirdi. Maʼlum boʻlishicha, parhezning sogʻlom versiyalari — toʻliq donlar, sabzavotlar, yongʻoqlarga urgʻu berilganda yurak xastaliklari xavfi 15 foizga kamaygan. Shu bilan birga, tozalangan uglevodlar va ortiqcha yogʻ bilan bilan bogʻliq variantlar kasallik xavfini oshirgan.
Mutaxassislar parhezda quyidagi oziq-ovqatlar ulushini oshirishni maslahat berishadi: sabzavotlar, mevalar, dukkaklilar. Shuningdek, ular qayta ishlangan goʻsht va shakarli ichimliklar isteʼmolini minimallashtirishni tavsiya qilishmoqda.
Olimlar genetika va turmush tarzining parhezlar samaradorligiga taʼsirini, shuningdek, ularning qandli diabet va saraton bilan bogʻliqligini oʻrganishni rejalashtirmoqda. Ushbu maʼlumotlar shaxsiylashtirilgan ovqatlanish tavsiyalarini yaratishga yordam beradi.
Tavsiya etamiz
Ko‘p o‘qilganlar
- Sogʻliqni saqlash vazirligi “Elektron retsept” tizimi boʻyicha rasmiy bayonot berdi
- Nilufardan Qobiljongacha... Qobuljon Rossiyada etnik nafrat tufayli vahshiylarcha oʻldirilgan birinchi bola emas
- Uchinchi Renessansga eltuvchi maʼrifat koʻprigi: Oʻzbekiston—Pokiston hamkorligining yangi bosqichi
- Yaldo tuni: Yerliklar bugun eng uzun tun va eng qisqa kunga guvoh boʻladi
- “Insoniyat sivilizatsiyasiga asos boʻlgan yutuqlar shu zamindan kelib chiqqan” — Paragvay Prezidenti
- Dual taʼlim — yetuk mutaxassis tayyorlash kafolati
Izohlar
Hozircha hech kim fikr bildirmagan. Balki Siz birinchilardan bo'larsiz?
Izoh qoldirish uchun tizimga kiring