Shifokor kabob saratonga olib kelishi mumkinligini aytdi
Illyustrativ foto
Ochiq olovda pishirilgan goʻsht koʻpincha bir necha sabablarga koʻra sogʻlom taom hisoblanmaydi. Ulardan biri kabob (shashlik) tarkibida kanserogen moddalar mavjudligidir.
“Ochiq olovda issiqlik bilan ishlov berilganda, ayniqsa olov bilan toʻgʻridan-toʻgʻri aloqa qilganda, kanserogen moddalar paydo boʻlishi mumkin. Ayni shu jihat xavfli kasallikka sabab boʻlishi mumkin. Bundan tashqari, goʻshtda ortiqcha yogʻ boʻlsa, u issiq koʻmirlarga tomib, potensial zararli tarkibiy qismlarni oʻz ichiga olgan tutun paydo boʻlishi mumkin. Salomatlik nuqtayi nazaridan yana bir salbiy jihat — ortiqcha tuz. Shashlik uchun marinadlar koʻpincha tuz va saqlovchi moddalar miqdorini oshiradi, bu organizmga salbiy taʼsir qiladi”, — dedi shifokor.
Uning soʻzlariga koʻra, yuqori tuz va yogʻ miqdori yurak-qon tomir tizimiga salbiy taʼsir koʻrsatishi mumkin, masalan, xolesterin miqdorini oshiradi va oshqozon-ichak muammolarining kuchayishiga olib keladi. Xatarlarni kamaytirish uchun tovuq yoki kurka kabi yogʻsiz goʻsht turlariga ustunlik berish yaxshidir.
“Tuz va sanoat souslarni ortiqcha qoʻshmaslik uchun tabiiy ziravorlardan foydalanish yaxshidir. Lekin sabzavotlarni goʻsht bilan birga olovda pishirmaslik yaxshiroqdir, — deya xulosa qiladi shifokor.
Tavsiya etamiz
Ko‘p o‘qilganlar
- Hokimlik Toshkentni “yuva boshladi“. Xoʻsh, suv sepish havo ifloslanishini kamaytiradimi?
- “Adabiyot va hayot”: Sultonboy Dehqonovning shaxsiy fotokoʻrgazmasi ochildi (+fotoreportaj)
- Nogironligi boʻlgan fuqarolarga 30 mln soʻmgacha foizsiz ssuda ajratiladi
- Kambagʻallikni qisqartirish: pul emas, aql-idrok va bilim muhim
- Oʻzbekistonda xotin-qizlarga nisbatan raqamli zoʻravonlikka barham berish boʻyicha 16 kunlik kampaniya boshlandi
- “Inson Faxri” milliy mukofoti sohiblari taqdirlandi
Izohlar
Hozircha hech kim fikr bildirmagan. Balki Siz birinchilardan bo'larsiz?
Izoh qoldirish uchun tizimga kiring